Blog > Komentarze do wpisu

Bułeczki "Irlandzkie"

bułeczki Irlandzkie

Bardzo lubię bułeczki, czasami z czystego lenistwa, nie chce mi się iść po świeże do sklepu ;) Wykorzystałam więc przepis z mojego gwiazdkowego prezentu, czyli książki Nigelli ;) Przepis jest szybki, wręcz ekspresowy, zdrowy, ponieważ zawiera płatki owsiane, bułki rosną pięknie w piekarniku, a zapach w całym domu...bezcenny... możecie również poeksperymentować z mąką ;) Są pyszne. Spróbujcie ;)

Składniki: (na około 12 bułek)

  • 400 g mąki (z pełnego przemiału, razowej, orkiszowej)
  • 100 g płatków owsianych + 2 łyżeczki do posypania
  • 2 łyżeczki soli morskiej lub 1 łyżeczka miałkiej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 ml ciemnego piwa (porteru) lub zwietrzałego piwa
  • 150 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oleju arachidowego lub roślinnego
  • 4 łyżki płynnego miodu

Nagrzać piekarnik do temperatury 220oC. Dużą blachę (ciasteczkową) wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, sól i sodę oczyszczoną. Do drugiej miski wlać porter, maślankę, olej i miód. Wymieszać wszystkie składniki drewniana łyżką. Wlej płynne składniki do suchych i wymieszaj je drewniana łyżką, żeby się dokładnie połączyły-na początku powstanie coś w rodzaju gęstej owsianki zamiast ciasta, może się to wydawać zbytnio płynne, ale po chwili, gdy soda zacznie działać, ciasto przybierze najpierw konsystencje piasku, a następnie ciężkiego, mokrego piasku. Na blaszce układać małe garście ciasta, nie przejmuj się ich kształtem, wyrastając, zmienią troszke kształt. Posyp bułki pozostałymi 2 łyżeczkami płatków owsianych i włóż do piekarnika na 15 minut. Wyjmuj je po kolei i układaj na kratce. Jeść jeszcze ciepłe z dobrej jakości masłem. Smacznego ;)

bułeczki Irlandzkie

 

 

 

piątek, 30 grudnia 2011, ewurka5

Polecane wpisy

Komentarze
karmel-itka
2011/12/30 20:45:28
świetne!
idealnie się by sprawdziły na śniadanko.
-
Gość: Tyna, *.ssp.dialog.net.pl
2011/12/30 23:31:08
Muszę zrobić! Wyglądają przepysznie:)
-
ewurka5
2011/12/31 14:37:44
Karmel-itko sprawdziły się na śniadanku ;)

Tyna - zrób, zrób są pyszne!!!! Ja tylko następnym razem dodam mniej soli morskiej ;)







Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Akcja: Nie kradnij zdjęć!