Blog > Komentarze do wpisu

Leśna Panna Cotta

Leśna Panna Cotta

Od wczoraj robię porządki w zamrażarce i mojej spiżarni...o ile spiżarnią można nazwać jedną szafkę w kuchni ;) Szukam miejsca na Świąteczne frykaski mniam, mniam ;) Głęboko w malutkiej zamrażarce, schował się woreczek owoców leśnych ;) będzie się idealnie komponował z musem Panna Cotty, którą chciałam Wam dzisiaj zaproponować. Inspiracje znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów. Spróbujcie, może będzie to miła odmiana po szaleństwie pierniczkowym ;)

Składniki na Panna Cotte:

  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 250 ml mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki wrzącej wody

Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, dokładnie wymieszać, pozostawić w chłodnym miejscu aby ostygła. W tym czasie śmietankę, mleko i cukier włożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru, uważając aby nie doprowadzić do zagotowania. Odstawić z ognia, chwilkę przestudzić, dodać ekstrakt z wanilii, wlać ostudzoną żelatynę. wymieszać łyżką lub mikserem. Przelać do szklanek, pucharków lub silikonowych pojedynczych foremek, pozostawiając odrobinę miejsca na leśny mus. Włożyć do lodówki w celu schłodzenia, pamiętając o tym aby Panna Cotta nie była ciepła.

Składniki na leśny mus:

  • 250 g mrożonych owoców leśnych (pozostawiając kilka owoców do dekoracji)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki przegotowanej wody

Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, dokładnie wymieszać, pozostawić do ostygnięcia. Owoce leśne, cukier przełożyć do rondelka, podgrzewać na małym ogniu, do momentu aż wszystkie owoce puszczą sok. Zmiksować blenderem, dodać 2 łyżki wody, a następnie wymieszać z przygotowaną wcześniej ostudzoną żelatyną. Mus nałożyć na stężałą Panna Cottę. Włożyć do lodówki do ponownego stężenia się. Najlepiej schłodzić całą noc. Przed podaniem udekorować owocami, pokruszonymi bezami lub ubitą śmietanką kremówką. Ja zrobiłam w dużych szklankach i jedną malutką, dla mnie malutkie foremki są znacznie lepsze i tak słodko się prezentują ;) Smacznego! ;)

Leśna Panna Cotta

Leśna Panna Cotta         Leśna Panna Cotta

czwartek, 08 grudnia 2011, ewurka5

Polecane wpisy

Komentarze
kusudama
2011/12/08 12:36:17
O jassna pogoda! Mniamuśki :-))) Przez takie opisy smakowitości od kilku dni nie mogę się powstrzymać przed jedzeniem słodyczy. I pomyśleć, że przez kilka lat w ogóle słodkie mogło dla mnie nie istnieć :-)
-
ewurka5
2011/12/08 12:46:18
Kusudama życie jest za krótkie, by odmawiać sobie słodyczy, a ten lekki waniliowy deser, jest PYSZNY ;)
-
2011/12/08 12:46:56
ojej, ten pusty talerz świadczy o tym, że pyszne :), taż mam gdzieś jagody w zamrażarce, cudowny deser
-
ewurka5
2011/12/08 13:22:17
kibi wykorzystaj jagody ;) będzie pysznie!







Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Akcja: Nie kradnij zdjęć!