Blog > Komentarze do wpisu

Orkiszowy Chlebek Bananowy

Chlebek Bananowy

Jesteście fanami bananów? Ja mogła bym je jeść, pod każdą postacią, a już z masłem orzechowo - czekoladowym to poezja. Dziś proponuję Wam na śniadanko chlebek bananowy, mięciutki i wilgotny w środku z chrupiącą skórka z wierzchu. Uwielbiam tak chrupać ;) Ja zajadam się smarując obficie czekoladą, ślubny uwielbia go w połączeniu z płatkami owsianymi czy musli ;) Spróbujcie własnych połączeń. Ja piekłam go dwa dni pod rząd, tak nam smakował ;)

Składniki:

  • 285 g mąki (ja użyłam orkiszowej)
  • 225 g drobnego cukru (caster)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 4 dojrzałe, rozgniecione banany
  • 85 ml maślanki ( opcjonalnie mleko wymieszane z 1.5 łyżki soku z cytryny)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180oC. W między czasie w misce, zmiksować na gładką masę masło z cukrem. Mąkę z sodą przesiać i pozostawić w drugim naczyniu. Do gładkiej masy masła dodać jajka, rozgniecione banany, maślankę oraz ekstrakt z wanilii. Zmiksować. Dodać uzyskaną masę do przesianej mąki, delikatnie wymieszać. Keksówkę (o wymiarach 26/13 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około godziny. Do momentu suchego patyczka i złotawego koloru ciasta. Smacznego ;) *Ja od siebie dodałam zmielone orzechy i migdały do środka. Myślę, że śmiało można dodać troszke pokrojonej w kostkę czekolady.

Chlebek Bananowy

niedziela, 04 grudnia 2011, ewurka5

Polecane wpisy

Komentarze
gotowanie.info
2011/12/04 08:05:13
Brzmi zachęcająco.
-
karmel-itka
2011/12/04 08:13:05
wygląda pięknie! ładne zdjęcia.
och, a chlebek bananowy orkiszowy? brzmi zachęcająco.
-
ewurka5
2011/12/05 10:39:02
Karmel_itko dziękuje, chlebek na prawdę smaczny ;)







Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Akcja: Nie kradnij zdjęć!