Blog > Komentarze do wpisu

Truskawkowe crumble

trukawkowe crumble

W tak chłodne, listopadowe dni miło jest się rozgrzać smacznym i ciepłym deserem...prawda? Jednym z moich ulubionych jest właśnie angielska crumble. Można ją zrobić zawsze, z owoców które akurat mamy w domu ;) mogą być również owoce z puszki. Jakiekolwiek wybierzemy, będzie smacznie!

Składniki:

  • 500g truskawek (lub innych owoców)
  • 0.5 szkl. białego cukru
  • łyżka migdałów
  • 4 łyżki mąki
  • 85g masła lub margaryny
  • 85g brązowego cukru

Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy wzdłuż, mieszamy z białym cukrem. Następnie tak przygotowane truskawki wkładamy do jednego naczynia lub jak ja, rozdzielamy do kilku małych naczyń. Wyrabiamy ciasto na kruszonkę i odrywając palcami ciasto kładziemy je na przygotowane wcześniej truskawki. Posypujemy migdałami i pieczemy w temperaturze 180oC przez około 25 minut. Podajemy z lodami, budyniem lub śmietaną ;) 

Smacznego!

 

trukawkowe crumble

środa, 14 listopada 2012, ewurka5

Polecane wpisy








Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Akcja: Nie kradnij zdjęć!