Blog > Komentarze do wpisu

Cytrynowy Budyń...

Lemon Curd

...czyli nic innego jak angielski, uwielbiany Lemon Curd. Zrobiłam go, wybierając przepis bez masła i smakuje wyjątkowo. Jest słodki z wyrażną nutką cytrynową, pyszny! Nie ma porównania z tymi ze sklepów, a próbowałam już kilku. Warto spróbować jeżeli jesteście fanami cytrusowych smaków lub po prostu ciekawi ;) lub chcecie przełamać stereotyp tłusto czwartkowy..robiąc coś innego niż pączki ;) 

Składniki:

  • sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oliwy

Wszystkie składniki oprócz oliwy umieścić w rondelku, zagotować energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Pogotować około 2 minut. Odstawić, dodać oliwę i pogotować jeszcze przez 2 minuty. Musicie uważać, aby budyń się nie przypalił. Jeżeli pojawią się grudki, można użyć blendera lub sitka. Ja osobiście dodałam więcej mąki ponieważ chciałam gęstszy budyń. Przygotowany budyń umieścić w umytym słoiczku. Przechowywać do tygodnia w lodówce.

Smacznego!

Lemon Curd

Lemon Curd

oryginalny przepis tutaj klik

środa, 06 lutego 2013, ewurka5

Polecane wpisy

Komentarze
dogsonx
2013/02/06 21:43:06
oooo to zastępstwo na tłusty czwartek podoba mi się bardzo :)
-
Gość: Kaś, *.dynamic.chello.pl
2013/02/07 14:28:16
Cudny, nie spotkałam sie jeszcze z czymś takim. :)







Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Akcja: Nie kradnij zdjęć!