poniedziałek, 28 stycznia 2013

Sernik z karmelem

...To jednym słowem "Niebo w gębie" Jest prosty, wręcz banalny w wykonaniu i dla sernikożerców takich jak ja, mój mąż i nasi znajomi nie potrzeba nic więcej! Wygląda bardzo wytwornie i gwarantuje, ze baaardzo szybko znika ze stołu ;) Na szczęście udało mi się zrobić zdjęcia!

Składniki na spód:

  • 400g ciastek digestive w czekoladzie, lub jakiekolwiek
  • 80g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

Ciastka zmiksować lub utłuc tłuczkiem na drobny pył, aby nie zostało grudek, dodać do nich cynamon. Roztopić masło w małym garnuszku, następnie ostudzone dodać do ciastek i dokładnie wymieszać. Okrągłą formę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać. Wstawić do lodówki na około 15 minut.

Składniki na masę serową:

  • 750g twarogu, u mnie quark
  • 2/3 szkl drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szkl śmietanki kremówki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 400g (puszka) masy karmelowej

Twaróg zmiksować z cukrem na gładką masę, po kolei wbijać jajka. Miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać. Wlać kremówkę, dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie zmiksować. Otrzymaną masę podzielić na 2 równe części. Jedną część wymieszać z 200g (połową) masy karmelowej. Wyciągnąć masę ciasteczkową z lodówki, wyłożyć na nią masę z karmelem, następnie resztę masy karmelowej (jeśli jest zbyt gęsta, można przez chwilkę podgrzać). Na wierzch wylać jasną masę serową. Widelcem lub patyczkiem, zrobić esy floresy. Piec około 60 minut w temperaturze 175oC. Wystudzić, schłodzić i wstawić najlepiej na noc do lodówki.

Smacznego ;)

Sernik z karmelem

A poza tym jest dla wielbicieli masy karmelowej ;) i nadaje się doskonale na zbliżające się... Walentynki ;)

Sernik z karmelem

przepis tutaj klik

sobota, 26 stycznia 2013

Devil's Cake

...To dla mnie smak czekolady. Nie jestem pewna, ale czekolada to chyba afrodyzjak i dlatego kojarzy mi się z walentynkami ;) Nie ma nic przyjemniejszego jak przygotować porządny, czekoladowy deser i objadać się nim z ukochaną osobą w "ten" dzień (i nie tylko). Udowodniono, ze czekolada poprawia nastrój, a z dodatkiem bitej śmietany i malin to już rozpusta na całego. Ja tą chwile zatrzymam na dłużej ;) Spróbujcie i Wy!

Składniki:

  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 0.5 szkl maślanki, kefiru lub jogurtu + 0.5 szkl wody
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 50 g kakao + 0.5 szkl letniej wody
  • 2 jajka
  • 115 g miękkiego masła
  • 200 g cukru

Mąkę, sodę i sól wymieszać i przesiać. Maślankę wymieszać z 0.5 szkl wody i ekstraktem waniliowym, odstawić. Kakao wymieszać z 0.5 szkl letniej wody, dokładnie aby nie pozostały grudki, odstawić. Jajka roztrzepać w garnuszku, najlepiej widelcem. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, Miksując dodawać stopniowo cukier, następnie kolejno jajka. Nie wyłączając miksera. Zatrzymać mikser, wlać kakao zmiksować do połączenia się składników. Na końcu cały czas ucierając, dodawać na zmianę mąkę i maślankę. Stopniowo, łyżka po łyżce. Miksować tylko do połączenia się składników.

Dwie okrągłe formy o wymiarach 20/21 cm wyłożyć papierem do pieczenia i nalać ciasto, po równo w każdej. Piec w temperaturze 180oC przez około 45 minut. Do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić w formie, następnie studzić na kratce.

Bita Śmietana:

  • 250ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 300g świeżych malin

Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać ekstrakt i cukier. Podzielić na dwie części. jedną częścią przełożyć dolny blat ciasta, drugą posmarować wierzch, ozdobić malinami.

Smacznego

Przepis od Dorotki

Devil's Cake








Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Akcja: Nie kradnij zdjęć!