piątek, 08 lutego 2013

Sernik Cytrynowy

...a dlaczego nie? Tym razem Cytrynowy z kremem cytrynowym, na bazie Lemon Curd. Jednak, ja się przyznam szczerze, że to nie mój smak...nie zapisuje go w ulubionych, niestety...ale zrobić wrażenie, zrobił. Zaskoczył swoim wyglądem i smakiem wszystkich ;) Nawet mnie. Warty wypróbowania!

Składniki na sernik:

  • 750g serka Quark
  • 3 jajka
  • 1 puszka mleka skondensowanego (ok 400g)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • skórka otarta z 2 cytryn i sok świeżo wyciśniętej z jednej

Składniki na krem cytrynowy:

  • 125g serka mascarpone
  • 125g lemon curd (domowego lub kupnego) 

Oba składniki na krem wymieszać dokładnie mikserem lub łyżką.

Pamiętajcie, ze wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową.

Wszystkie składniki na sernik umieścić w naczyniu, zmiksować tylko do połączenia się składników. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Do tak przygotowanej formy wyłożyć masę serową. Piec w temperaturze 150oC (bez termoobiegu) przez około 60 minut z parą wodną*. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąc, wstawić do lodówki na kilka godzin lub najlepiej całą noc.

Po schłodzeniu sernik wyjąć delikatnie z formy, a jego boki obsypać pokruszonymi ciasteczkami, a na wierzch wyłożyć krem cytrynowy. Wyrównać.

* umieszczamy poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą.

Smacznego ;)

Sernik Cytrynowy

Sernik Cytrynowy

Oryginalny przepis tutaj klik

 

 

środa, 06 lutego 2013

Lemon Curd

...czyli nic innego jak angielski, uwielbiany Lemon Curd. Zrobiłam go, wybierając przepis bez masła i smakuje wyjątkowo. Jest słodki z wyrażną nutką cytrynową, pyszny! Nie ma porównania z tymi ze sklepów, a próbowałam już kilku. Warto spróbować jeżeli jesteście fanami cytrusowych smaków lub po prostu ciekawi ;) lub chcecie przełamać stereotyp tłusto czwartkowy..robiąc coś innego niż pączki ;) 

Składniki:

  • sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oliwy

Wszystkie składniki oprócz oliwy umieścić w rondelku, zagotować energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Pogotować około 2 minut. Odstawić, dodać oliwę i pogotować jeszcze przez 2 minuty. Musicie uważać, aby budyń się nie przypalił. Jeżeli pojawią się grudki, można użyć blendera lub sitka. Ja osobiście dodałam więcej mąki ponieważ chciałam gęstszy budyń. Przygotowany budyń umieścić w umytym słoiczku. Przechowywać do tygodnia w lodówce.

Smacznego!

Lemon Curd

Lemon Curd

oryginalny przepis tutaj klik








Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Akcja: Nie kradnij zdjęć!