poniedziałek, 28 listopada 2011
Kolejny mój debiut sernikowy, jednak już nie taki straszny i szybki w przygotowaniu. Szukanie smaków i składników na domowy, polski sernik w Anglii jest dość skomplikowane, ale połączenie kilku serków to świetny pomysł. Musicie spróbować. Serniczki są lekkie i puszyste. Ja wykonałam je na męski wieczór i chłopaki się zajadali ;) Dodatkiem był lekki mus z truskawek, pychotka ;) Składniki (na około 10 serniczków):
Papilotki ułożyć w formie na muffinki, ciasteczka oreo pokruszyć (ja użyłam do tego blendera) włożyć do papilotek, uklepać, pozostawiając 1 łyżkę do posypania serniczków. Serek Quark i mascarpone wymieszać z mąką i białkiem, dodać cukier i ekstrakt z wanilli dalej mieszając. Masę wyłożyć na ciasteczka, posypać pokruszonymi ciasteczkami oreo. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 120oC przez około 25 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Najlepiej smakują po schłodzeniu w lodówce. Składniki na mus truskawkowy:
Truskawki włożyć do małego garnuszka, podgrzewać, mieszając wsypać cukier, nadal podgrzewać, pod koniec ubić truskawki najlepiej tłuczkiem do ziemniaków, aby powstał mus i dodać mąkę ziemniaczana. Chwilkę podgrzewać i odstawić. Smacznego ;)
piątek, 25 listopada 2011
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam być przygotowana na Świąteczne wypieki ;) Ekstrakt Waniliowy już mam, dziś czas na odrobinkę skórki pomarańczowej i domowego cukru waniliowego, który jest na prawdę cudny. Uwielbiam jego zapach i ten fakt, że jest zdrowszy i sama go zrobiłam. Zachęcam was do kolekcjonowania takich malutkich przyjemności. Skórka Pomarańczowa(na mały słoiczek):
Pomarańcz umyć wyszorować, osuszyć, obrać ze skórki. Ja kroję wzdłuż. Obraną skórkę pomarańczową, namoczyć w zimnej wodzie, pozostawić na około 2 dni, wymieniając wodę za każdym razem jeśli zmieni kolor na lekko pomarańczowy. Po dwóch dniach kawałki skórki pomarańczowej wyciągnąć z wody, usunąć białe albedo, pokroić w drobną kosteczke. Przełożyć do małego rondelka, zalać syropem (cukier wraz ze szklanką gorącej wody) i gotować do momentu aż skórka pomarańczowa zrobi się lekko przeżroczysta. Ja gotowałam około 30 minut. Przełożyć do małego słoiczka i czekać do świąt :) Cukier Waniliowy:
Laskę wanilii przeciąć wzłóż, wydrążyć ziarenka wanilii, wymieszać z cukrem, przesypać do szczelnego pojemniczka. Cukier powinien być gotowy po około 2 tygodniach. Na wierzch cukru położyć przekrojoną na pół laskę wanilii. |
Archiwum
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Odwiedzam
Pomóżmy
Tagi
![]() ![]() ![]() |