poniedziałek, 28 listopada 2011

serniczki oreo

Kolejny mój debiut sernikowy, jednak już nie taki straszny i szybki w przygotowaniu. Szukanie smaków i składników na domowy, polski sernik w Anglii jest dość skomplikowane, ale połączenie kilku serków to świetny pomysł. Musicie spróbować. Serniczki są lekkie i puszyste. Ja wykonałam je na męski wieczór i chłopaki się zajadali ;) Dodatkiem był lekki mus z truskawek, pychotka ;)

Składniki (na około 10 serniczków):

  • 1 paczka ciasteczek oreo z kremem
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g serka Quark
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 0.5 szklanki drobnego cukru
  • papilotki do muffinek najlepiej białe, ja użyłam kolorowych i zabarwiły serniczki ;)

Papilotki ułożyć w formie na muffinki, ciasteczka oreo pokruszyć (ja użyłam do tego blendera) włożyć do papilotek, uklepać, pozostawiając 1 łyżkę do posypania serniczków. Serek Quark i mascarpone wymieszać z mąką i białkiem, dodać cukier i ekstrakt z wanilli dalej mieszając. Masę wyłożyć na ciasteczka, posypać pokruszonymi ciasteczkami oreo. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 120oC przez około 25 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Najlepiej smakują po schłodzeniu w lodówce.

Składniki na mus truskawkowy:

  • 1 opakowanie truskawek
  • 0.5 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

Truskawki włożyć do małego garnuszka, podgrzewać, mieszając wsypać cukier, nadal podgrzewać, pod koniec ubić truskawki najlepiej tłuczkiem do ziemniaków, aby powstał mus i dodać mąkę ziemniaczana. Chwilkę podgrzewać i odstawić.

Smacznego ;)

serniczki oreo

piątek, 25 listopada 2011

skórka pomarańczowa

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam być przygotowana na Świąteczne wypieki ;) Ekstrakt Waniliowy już mam, dziś czas na odrobinkę skórki pomarańczowej i domowego cukru waniliowego, który jest na prawdę cudny. Uwielbiam jego zapach i ten fakt, że jest zdrowszy i sama go zrobiłam. Zachęcam was do kolekcjonowania takich malutkich przyjemności.

Skórka Pomarańczowa(na mały słoiczek):

  • 1 duży pomarańcz
  • 0.5 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody

Pomarańcz umyć wyszorować, osuszyć, obrać ze skórki. Ja kroję wzdłuż. Obraną skórkę pomarańczową, namoczyć w zimnej wodzie, pozostawić na około 2 dni, wymieniając wodę za każdym razem jeśli zmieni kolor na lekko pomarańczowy. Po dwóch dniach kawałki skórki pomarańczowej wyciągnąć z wody, usunąć białe albedo, pokroić w drobną kosteczke. Przełożyć do małego rondelka, zalać syropem (cukier wraz ze szklanką gorącej wody) i gotować do momentu aż skórka pomarańczowa zrobi się lekko przeżroczysta. Ja gotowałam około 30 minut. Przełożyć do małego słoiczka i czekać do świąt :)

Cukier Waniliowy:

  • 1 szklanka drobnego cukru (caster)
  • 1 laska wanilii

Laskę wanilii przeciąć wzłóż, wydrążyć ziarenka wanilii, wymieszać z cukrem, przesypać do szczelnego pojemniczka. Cukier powinien być gotowy po około 2 tygodniach. Na wierzch cukru położyć przekrojoną na pół laskę wanilii.

cukier waniliowy

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6







Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Akcja: Nie kradnij zdjęć!