piątek, 30 grudnia 2011

bułeczki Irlandzkie

Bardzo lubię bułeczki, czasami z czystego lenistwa, nie chce mi się iść po świeże do sklepu ;) Wykorzystałam więc przepis z mojego gwiazdkowego prezentu, czyli książki Nigelli ;) Przepis jest szybki, wręcz ekspresowy, zdrowy, ponieważ zawiera płatki owsiane, bułki rosną pięknie w piekarniku, a zapach w całym domu...bezcenny... możecie również poeksperymentować z mąką ;) Są pyszne. Spróbujcie ;)

Składniki: (na około 12 bułek)

  • 400 g mąki (z pełnego przemiału, razowej, orkiszowej)
  • 100 g płatków owsianych + 2 łyżeczki do posypania
  • 2 łyżeczki soli morskiej lub 1 łyżeczka miałkiej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 ml ciemnego piwa (porteru) lub zwietrzałego piwa
  • 150 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oleju arachidowego lub roślinnego
  • 4 łyżki płynnego miodu

Nagrzać piekarnik do temperatury 220oC. Dużą blachę (ciasteczkową) wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, sól i sodę oczyszczoną. Do drugiej miski wlać porter, maślankę, olej i miód. Wymieszać wszystkie składniki drewniana łyżką. Wlej płynne składniki do suchych i wymieszaj je drewniana łyżką, żeby się dokładnie połączyły-na początku powstanie coś w rodzaju gęstej owsianki zamiast ciasta, może się to wydawać zbytnio płynne, ale po chwili, gdy soda zacznie działać, ciasto przybierze najpierw konsystencje piasku, a następnie ciężkiego, mokrego piasku. Na blaszce układać małe garście ciasta, nie przejmuj się ich kształtem, wyrastając, zmienią troszke kształt. Posyp bułki pozostałymi 2 łyżeczkami płatków owsianych i włóż do piekarnika na 15 minut. Wyjmuj je po kolei i układaj na kratce. Jeść jeszcze ciepłe z dobrej jakości masłem. Smacznego ;)

bułeczki Irlandzkie

 

 

 

środa, 28 grudnia 2011

maślane ciasteczka

Po Świątecznym obżarstwie nie mogę już patrzeć na serniki, keksy, pierniki i pierniczki ;) Dziś proponuję Wam szybkie, maślane ciasteczka, które wyglądają słodko i uroczo, a smakują pysznie i lekko. Spróbujcie ;)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki śmietany (18%)
  • 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

Do dekoracji:

  • cukier kandyzowany
  • skórka pomarańczowa
  • posiekane orzechy
  • opakowanie gotowego lukru

Przesianą mąkę, cukier i cukier waniliowy posiekać z masłem, dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinkę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra i wykrawać foremkami ciasteczka. Na talerzu wymieszać cukier z bakaliami. Każde ciasteczko posmarować z jednej strony lukrem, a następnie położyć na talerzyku z przygotowaną mieszanką i lekko docisnąć. Ciasteczka układać na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 10-15 minut w temp. 180oC.

Smacznego ;)


maślane ciasteczka

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6







Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Akcja: Nie kradnij zdjęć!