środa, 10 kwietnia 2013

tarta brzoskwiniowa

...lub Tarta brzoskwiniowa z budyniem, jak kto woli ;) to ten rodzaj ciasta, który pozwoli podbić męskie serce ;) i nie żartuje...mój mąż mi w kółko powtarza, że jak "podpadne" na przeprosiny ma być tarta ;) póki co nie daje się sprowokować :)

Spróbujcie ;)

Ciasto kruche:

  • 300g mąki pszennej
  • 175g masła/margaryny
  • 3-4 łyżek wody
  • 1 jajko
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • ziarenka z połowy laski wanilii

Wypełnienie:

  • 5 średnich brzoskwini około 700g*
  • 3 żółtka
  • 150ml kwaśnej śmietany
  • 200g drobnego cukru
  • 30g mąki pszennej

Kruszonka:

  • 60g niesolonego masła
  • 75g mąki pszennej
  • 60g drobnego cukru
  • 0.5 łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotować ciasto kruche. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220oC. Formę do tart o średnicy 23cm natłuścić masłem i wyłożyć ciastem kruchym, przykryć papierem do pieczenia na papier wyłożyć kulki ceramiczne lub fasole. Podpiec ciasto przez 15 w nagrzanym piekarniku. Obrać brzoskwinie ze skórki, wypestkować i pokroić ćwiartki. Wyłożyć nimi podpieczony wcześniej spód układając je w koło. W średniej misce ubić kwaśną śmietanę, żółtka, cukier i mąkę tylko do połączenia się składników, przełożyć delikatnie na ułożone brzoskwinie. Piec ciasto 30 minut. W międzyczasie przygotować kruszonkę w małej misce połączyć palcami masło, mąkę, cukier oraz cynamon. Po upieczeniu ciasta należy je wyciągnąć opruszyć przygotowaną kruszonką i piec kolejne 15 minut. Kroić po wystygnięciu.

Smacznego ;)

*użyłam gotowych brzoskwiń z puszki

tarta brzoskwiniowa


tarta brzoskwiniowatarta brzoskwiniowa









Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Akcja: Nie kradnij zdjęć!