niedziela, 30 października 2011

 

Może nie upiekłam nic strasznego, nie użyłam też dyni aby Wam zaimponowac;) Ale przedstawiam Wam Naszego Pana Dynie ;) Troszeczkę przerażającego i grożnego. Mój ślubny użył specjalnych nożyków do karwingu. Taki malutki symbol Halloween. Mam nadzieję, że spędziliście miło ten dzień.

18:04, ewurka5
Link Dodaj komentarz »
sobota, 29 października 2011

Wiem, wiem powinno być Dyniowo ;) Ale nic nie poradzę na to, że jako bardzo początkująca gospodyni domowa, boje się jej tykać. Za to proponuję Wam pyszną szarlotkę, na bardzo smacznym kruchym cieście. Idealna na jesienną aurę za oknem...Spróbujcie, polecam. Skorzystałam ze strony Dorotki Moje Wypieki 

Składniki:

  • 500g maki razowej
  • 1 margaryna lub masło (250g)
  • 2 zółtka
  • 2 łyżki śmietany (18%)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru ( ja użyłam drobnego)

 

Sposób wykonania:

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić ciasto na 2/3 i 1/3. 2/3 Ciasta wyłożyć na wysmarowana masłem blachę (24/40cm) ciasto nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika.

Składniki na masę jabłkową:

  • 2 - 3kg jabłek
  • Cynamon
  • Cukier
  • Bułka tarta do podsypania

Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Następnie zetrzeć na tarce, na oczkach do ogórków.Dodać cynamon i cukier do smaku. Wymieszać. ( Nie odsączać soku)

Schłodzone ciasto podpiec w temperaturze 160 - 180o C przez około 10 minut. wyjąć posypać obficie bułką tarta, aby wchłonęła nadmiar wody z jabłek. Na to nałożyć masę jabłkową, Wyjąć 1/3 ciasta z zamrażalnika i zetrzeć na grubych oczkach na masę jabłkową. Piec około 1 godziny w temperaturze 160 - 180o C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego ;)

 

 

 
1 , 2







Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Akcja: Nie kradnij zdjęć!