poniedziałek, 12 października 2015

batonik

Wszyscy w naszej rodzinie uwielbiamy słodycze...Kto ich nie lubi??? Hmmmm. Postanowiłam być Mamą, która ma wpływ na to, co je moje 3 letnie dziecko. Nie ulegam reklamom, że akurat ten rodzaj słodyczy jest najzdrowszy i najlepszy... Sama decyduje, wybierając nasze ulubione dodatki i piekę coś co smakuje nam wszystkim. Przy tym nie mam wyrzutów sumienia sięgając po kolejny kawałek... ;-)

A oto przepis :

  •  2 szkl. płatków owsianych
  • 1 szkl. mąki
  • 0.5 szkl. brązowego cukru
  • 0.5 szkl. suszonej żurawiny
  • 1 szkl. płatków migdałowych
  • 2 łyżki kokosu
  • 2 łyżki słonecznika
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
  • 0.5 szkl oleju kokosowego
  • 0.5 szkl miodu
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Suche składniki połączyć razem, płynne wymieszać do momentu uzyskania gładkiej masy. wszystko razem starannie wymieszać. Gotową masę przekładamy do *formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170oC na 15-20 minut. Kroimy po ostygnięciu. Dla odważnych i mających czas można polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego! 

*forma kwadratowa 24cm/24cm

Batonik










Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Akcja: Nie kradnij zdjęć!