środa, 13 marca 2013

Racuchy z mascrpone

...może macie ochotę na racucha? Niby takie proste, wystarczy wymieszać wszystkie składniki, a kilka małych dodatków potrafi zamienić to danie, w prawdziwy rarytas ;)

*Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0.5 szkl cukru ze świeżą wanilią
  • 1.5 szkl mąki pszennej
  • 0.5 szkl płatków owsianych
  • 125g serka mascarpone
  • 1 szkl mleka
  • owoce (puszka brzoskwiń, **ananasów, świeży banan)

Jajka utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym na gładką puszystą masę, dodać mąkę, mleko płatki owsiane, cały czas mieszając. Na koniec dodać serek mascarpone, dokładnie wymieszać. Odstawić przygotowane ciasto na około 20 minut, aby płatki wchłonęły mleko. Ananasy  odsączyć z puszki na sitku, zamaczać w przygotowanym cieście i smażyć na patelni z olejem na złoty kolor. Banany oraz brzoskwinie pokroić na drobne kawałki, wrzucić wszystko do ciasta, wymieszać i smażyć na złoty kolor. Opruszyć cukrem pudrem lub posmarować konfiturą, lub musem jabłkowo-borówkowym.

Racuchy z mascrponeRacuchy z mascrpone

Racuchy z mascrpone

Smacznego!

* wychodzi około 15 racuchów

** ananasy pokrojone w krążki

sobota, 09 marca 2013

Niedzielny łakomczuszek

...w sam raz na niedziele! A to jego udoskonalona, podrasowana wersja. Smakuje zawsze! Obojętnie w jakiej wersji jest robiony. Pomimo jego śmiesznej nazwy. Ciasto kruche, budyń i owoce. Czego potrzeba więcej, by poczuć się odrobinkę szczęśliwszym...został jeden kawałek i uwierzcie mi walczę ze sobą :) ale zostawię mężowi, w końcu to jego urodzinowe ciacho ;)

Składniki na ciasto:

  • 2.5 szkl mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 250g masła lub margaryny
  • 50 g cukru pudru
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • ziarenka wyłuskane z połowy laski wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części (60% i 40%) owinąć folią spożywczą i wstawić na około 2 godziny do zamrażalnika. W tym czasie przygotować blachę (u mnie o wymiarach 30/25 cm) wysmarować dno masłem, następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić. Po upływie kilku godzin zetrzeć na przygotowaną blachę 60% ciasta i podpiec na złoty kolor w temperaturze 180oC przez około 20 minut. W czasie kiedy spód ciasta będzie stygł, przygotować owoce, umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Tak przygotowane owoce wyłożyć na spód ciasta. Następnie zrobić budyń.

*Budyń:

  • 5 białek
  • 1 szkl drobnego cukru (caster)
  • 15g cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 opakowania budyniu waniliowego/śmietankowego**
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 500g owoców (u mnie jabłka, gruszki, banany i kiwi)

Białka ubić na sztywno, dodając oba cukry, łyżka po łyżce. Ubijając na najwyższych obrotach. Powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, aby dobrze się rozpuścił. Wlać olej, wymieszać. Na przygotowany spód ciasta z owocami wylać przygotowany budyń, zetrzeć na tarce pozostałe 40% ciasta. Piec w temperaturze 180oC przez około 40 minut. Po ostygnięciu opruszyć cukrem pudrem.

niedzielny łakomczuszekniedzielny łakomczuszek

Smacznego ;)

Niedzielny łakomczuszek

Niedzielny łakomczuszek

* przepis na piankę tutaj klik

** w UK to 80g Custard Powder)

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 23







Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Akcja: Nie kradnij zdjęć!