czwartek, 22 listopada 2012

Sos Toffi

Bez zbędnych wstępów... sos, który smakuje pysznie! Słodko...czasami aż za słodko, ale jest idealny do ciast, deserów i lodów! Spróbujcie ;)

Składniki:

  • 50 g masła
  • 50 g drobnego cukru
  • 50 g brązowego cukru
  • 150 g golden syrop
  • 170 g śmietanki kremówki

Włożyć masło, cukier i syrop do naczynia o grubym dnie, podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się składników. Cały czas mieszając. Gotować 5 minut. Zdjąć naczynie z ognia i dokładnie wymieszać ze śmietanką. Uważając by cały sos się rozpuścił. Można podawać od razu. Ciepły lub zimny. Przechowywać w lodówce.

Smacznego ;)

Sos Toffi

10:19, ewurka5
Link Komentarze (10) »
wtorek, 20 listopada 2012

ciasto marcepanowe

Ja i mój ślubny uwielbiamy marcepan ;) jego zapach, smak po prostu wszystko! Na weekend nie mogło u nas zabraknąć ciacha i padło na to, marcepanowe z dodatkiem sosu toffi, który w końcu sama zrobiłam. Ciasto zagości u nas na święta. Jest mega pyszne i mega proste. Za każdym razem robię je inaczej. Polewam czekoladą, posypuje cukrem z migdałami. Sami spróbujcie jak Wam smakuje najlepiej. Do dzieła ;)

Składniki:

  • 150 g masy marcepanowej
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 60 g cukru
  • 100 g mąki
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 200 g śmietany kremówki (możecie użyć jogurtu)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek, ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier, następnie żółtka nadal ubijając. Mąkę wymieszać za zmielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i startym marcepanem (musicie uważać, aby marcepan się nie zbrylił). Wmieszać suche składniki do masy jajecznej. Na koniec dodać kremówkę. Wymieszać. Piec około 60 minut w temperaturze 170oC. Studzić na kratce.

Smacznego :)

ciasto marcepanowe








Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Akcja: Nie kradnij zdjęć!