ciasta

sobota, 09 marca 2013

Niedzielny łakomczuszek

...w sam raz na niedziele! A to jego udoskonalona, podrasowana wersja. Smakuje zawsze! Obojętnie w jakiej wersji jest robiony. Pomimo jego śmiesznej nazwy. Ciasto kruche, budyń i owoce. Czego potrzeba więcej, by poczuć się odrobinkę szczęśliwszym...został jeden kawałek i uwierzcie mi walczę ze sobą :) ale zostawię mężowi, w końcu to jego urodzinowe ciacho ;)

Składniki na ciasto:

  • 2.5 szkl mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 250g masła lub margaryny
  • 50 g cukru pudru
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • ziarenka wyłuskane z połowy laski wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części (60% i 40%) owinąć folią spożywczą i wstawić na około 2 godziny do zamrażalnika. W tym czasie przygotować blachę (u mnie o wymiarach 30/25 cm) wysmarować dno masłem, następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić. Po upływie kilku godzin zetrzeć na przygotowaną blachę 60% ciasta i podpiec na złoty kolor w temperaturze 180oC przez około 20 minut. W czasie kiedy spód ciasta będzie stygł, przygotować owoce, umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Tak przygotowane owoce wyłożyć na spód ciasta. Następnie zrobić budyń.

*Budyń:

  • 5 białek
  • 1 szkl drobnego cukru (caster)
  • 15g cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 opakowania budyniu waniliowego/śmietankowego**
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 500g owoców (u mnie jabłka, gruszki, banany i kiwi)

Białka ubić na sztywno, dodając oba cukry, łyżka po łyżce. Ubijając na najwyższych obrotach. Powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, aby dobrze się rozpuścił. Wlać olej, wymieszać. Na przygotowany spód ciasta z owocami wylać przygotowany budyń, zetrzeć na tarce pozostałe 40% ciasta. Piec w temperaturze 180oC przez około 40 minut. Po ostygnięciu opruszyć cukrem pudrem.

niedzielny łakomczuszekniedzielny łakomczuszek

Smacznego ;)

Niedzielny łakomczuszek

Niedzielny łakomczuszek

* przepis na piankę tutaj klik

** w UK to 80g Custard Powder)

wtorek, 20 listopada 2012

ciasto marcepanowe

Ja i mój ślubny uwielbiamy marcepan ;) jego zapach, smak po prostu wszystko! Na weekend nie mogło u nas zabraknąć ciacha i padło na to, marcepanowe z dodatkiem sosu toffi, który w końcu sama zrobiłam. Ciasto zagości u nas na święta. Jest mega pyszne i mega proste. Za każdym razem robię je inaczej. Polewam czekoladą, posypuje cukrem z migdałami. Sami spróbujcie jak Wam smakuje najlepiej. Do dzieła ;)

Składniki:

  • 150 g masy marcepanowej
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 60 g cukru
  • 100 g mąki
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 200 g śmietany kremówki (możecie użyć jogurtu)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek, ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier, następnie żółtka nadal ubijając. Mąkę wymieszać za zmielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i startym marcepanem (musicie uważać, aby marcepan się nie zbrylił). Wmieszać suche składniki do masy jajecznej. Na koniec dodać kremówkę. Wymieszać. Piec około 60 minut w temperaturze 170oC. Studzić na kratce.

Smacznego :)

ciasto marcepanowe

 
1 , 2 , 3







Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Akcja: Nie kradnij zdjęć!