desery

niedziela, 01 stycznia 2012

TriFle

...czyli nic innego jak Popularny Angielski deser. U mnie noworoczne porządki w lodówce sprawiły, że ze wszystkich pozostałości po świątecznych wypiekach, wyszła właśnie Trifle ;) Niczego nie wyrzuciłam ;) powiem Wam jedno...smakuje znakomicie i ma się tą satysfakcje, że jest się małym ekologiem ;) Spróbujcie wyszperać jakieś drobiazgi w waszej lodówce ;)

Składniki:

  • 1 opakowanie galaretki (jaki smak lubicie, jaki posiadacie akurat w  domu)
  • 1 opakowanie budyniu (waniliowy, śmietankowy)
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 0.5 opakowania śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka kawałków czerstwych ciasteczek, pierniczków czy ciasta u mnie keks.
  • owoce(u mnie mandarynka, granat)

Czerstwe ciasto/ciasteczka pokruszyć na kawałki i wyłożyć na spód szklanego naczynia, salaterki. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko przestudzić, zalać nią ciasteczka (1/3 naczynia) pozostawić do całkowitego przestygnięcia, następnie zimną wstawić do lodówki żeby stężała. W tym czasie przygotować budyń zgodnie z przepisem z torebki, dodając do niego ekstrakt waniliowy ;) ja dodałam mniej mleka. Przygotowany budyń wylać na stężałą galaretkę, odczekać chwilkę aż budyń ostygnie i włożyć do lodówki. Przed podaniem należy ubić śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem, ułożyć na wierzch budyniu, poukładać owoce, można posypać czekoladą. Zajadać. Smacznego ;)

TriFle

 

czwartek, 08 grudnia 2011

Leśna Panna Cotta

Od wczoraj robię porządki w zamrażarce i mojej spiżarni...o ile spiżarnią można nazwać jedną szafkę w kuchni ;) Szukam miejsca na Świąteczne frykaski mniam, mniam ;) Głęboko w malutkiej zamrażarce, schował się woreczek owoców leśnych ;) będzie się idealnie komponował z musem Panna Cotty, którą chciałam Wam dzisiaj zaproponować. Inspiracje znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów. Spróbujcie, może będzie to miła odmiana po szaleństwie pierniczkowym ;)

Składniki na Panna Cotte:

  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 250 ml mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki wrzącej wody

Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, dokładnie wymieszać, pozostawić w chłodnym miejscu aby ostygła. W tym czasie śmietankę, mleko i cukier włożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru, uważając aby nie doprowadzić do zagotowania. Odstawić z ognia, chwilkę przestudzić, dodać ekstrakt z wanilii, wlać ostudzoną żelatynę. wymieszać łyżką lub mikserem. Przelać do szklanek, pucharków lub silikonowych pojedynczych foremek, pozostawiając odrobinę miejsca na leśny mus. Włożyć do lodówki w celu schłodzenia, pamiętając o tym aby Panna Cotta nie była ciepła.

Składniki na leśny mus:

  • 250 g mrożonych owoców leśnych (pozostawiając kilka owoców do dekoracji)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki przegotowanej wody

Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, dokładnie wymieszać, pozostawić do ostygnięcia. Owoce leśne, cukier przełożyć do rondelka, podgrzewać na małym ogniu, do momentu aż wszystkie owoce puszczą sok. Zmiksować blenderem, dodać 2 łyżki wody, a następnie wymieszać z przygotowaną wcześniej ostudzoną żelatyną. Mus nałożyć na stężałą Panna Cottę. Włożyć do lodówki do ponownego stężenia się. Najlepiej schłodzić całą noc. Przed podaniem udekorować owocami, pokruszonymi bezami lub ubitą śmietanką kremówką. Ja zrobiłam w dużych szklankach i jedną malutką, dla mnie malutkie foremki są znacznie lepsze i tak słodko się prezentują ;) Smacznego! ;)

Leśna Panna Cotta

Leśna Panna Cotta         Leśna Panna Cotta








Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Akcja: Nie kradnij zdjęć!