czekoladowo

sobota, 26 stycznia 2013

Devil's Cake

...To dla mnie smak czekolady. Nie jestem pewna, ale czekolada to chyba afrodyzjak i dlatego kojarzy mi się z walentynkami ;) Nie ma nic przyjemniejszego jak przygotować porządny, czekoladowy deser i objadać się nim z ukochaną osobą w "ten" dzień (i nie tylko). Udowodniono, ze czekolada poprawia nastrój, a z dodatkiem bitej śmietany i malin to już rozpusta na całego. Ja tą chwile zatrzymam na dłużej ;) Spróbujcie i Wy!

Składniki:

  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 0.5 szkl maślanki, kefiru lub jogurtu + 0.5 szkl wody
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 50 g kakao + 0.5 szkl letniej wody
  • 2 jajka
  • 115 g miękkiego masła
  • 200 g cukru

Mąkę, sodę i sól wymieszać i przesiać. Maślankę wymieszać z 0.5 szkl wody i ekstraktem waniliowym, odstawić. Kakao wymieszać z 0.5 szkl letniej wody, dokładnie aby nie pozostały grudki, odstawić. Jajka roztrzepać w garnuszku, najlepiej widelcem. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, Miksując dodawać stopniowo cukier, następnie kolejno jajka. Nie wyłączając miksera. Zatrzymać mikser, wlać kakao zmiksować do połączenia się składników. Na końcu cały czas ucierając, dodawać na zmianę mąkę i maślankę. Stopniowo, łyżka po łyżce. Miksować tylko do połączenia się składników.

Dwie okrągłe formy o wymiarach 20/21 cm wyłożyć papierem do pieczenia i nalać ciasto, po równo w każdej. Piec w temperaturze 180oC przez około 45 minut. Do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić w formie, następnie studzić na kratce.

Bita Śmietana:

  • 250ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 300g świeżych malin

Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać ekstrakt i cukier. Podzielić na dwie części. jedną częścią przełożyć dolny blat ciasta, drugą posmarować wierzch, ozdobić malinami.

Smacznego

Przepis od Dorotki

Devil's Cake

wtorek, 15 listopada 2011

Chocolate brownie

...czyli nic innego jak, mocno czekoladowe Brownie ;) które ja osobiście bardzo lubię. Jest Mega czekoladowe, Mega słodkie i mam dość po jednym kwadraciku. Ale dlaczego mamy sobie odmawiać tak słodkiej i pysznej odrobiny przyjemności w te paskudnie, pochmurne dni... Przygotowanie zajmuję tylko chwilkę, uwierzcie, WARTO ;) Przepis z grudniowego GoodFood.

Składniki :

  • 100 g posiekanych orzechów (pecan, włoskie)
  • 175 g niesolonego masła
  • 250 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 250 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
  • 150 g mąki pszennej

Nagrzać piekarnik do 160/180oC posiekane orzechy umieścić na blaszce, a nastepnie w piekarniku i podpiec około 5 minut. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia. Masło oraz czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszać do całkowitego rozpuszczenia się składników. Pozostawić do ostygnięcia. Cukier oraz jajka dobrze zmiksować, aż troszkę zgęstnieją, dodaj ekstrakt i ostudzoną czekoladę, dobrze zmiksować. Dodać mąkę z odrobiną soli, wymieszać. Na koniec dodać podpieczone orzechy, wymieszać. Na kwadratową blachę (23cm) wyłożyć papier do pieczenia, wlać gotową masę. Piec około 30 minut w temperaturze 160-180oC. Po upieczeniu wyjąć blachę, pozostawić do ostygnięcia.

Składniki na lukier czekoladowy:

  • 175 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 125 g niesolonego masła
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 225 g cukru pudru

W kąpieli wodnej rozpuścić masło i czekoladę. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia. W misce umieścić mleko, cukier i ekstrakt waniliowy, zmiksować do gładkiej masy. Dodać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Odstawić na około 30 minut w zimne miejsce, do czasu aż zgęstnieje i będzie gotowe, aby wysmarować nim zimne brownie. Udekorować. Smacznego ;)

Chocolate brownie

 

 








Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Akcja: Nie kradnij zdjęć!