muffinki

sobota, 10 listopada 2012

Muffiny z malinami i białą czekoladą

A z nich kolejna propozycja na pyszne muffinki malinowe z dodatkiem białej czekolady. Smak tych małych, okrągłych pyszności zachwyci nie jednego łasucha ;) Obiecuje Wam! Musicie spróbować...

Dawno mnie na blogu nie było...bardzo dawno. Moje życie nabrało kolorowszych barw, ponieważ pojawił się w nim malutki, cudny chłopczyk, który wypełnia każdą moją wolną i zajętą chwile. Jest cudowny i dlatego, tak mało czasu teraz na gotowanie, pieczenie mam ;) wybaczycie?

Składniki:

  • 150g mąki pszennej
  • 100g mąki pszennej razowej
  • 50g płatków owsianych
  • 120g drobnego cukru do wypieków
  • 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szkl mleka (250ml)
  • 4 łyżki oleju (60ml)
  • 180g malin
  • 110g posiekanej białej czekolady (ja użyłam groszków)

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche : mąkę pszenną oraz razową, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre : roztrzepane jajko, sok z cytryny, mleko, olej. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać do połączenia się składników. Na końcu dodać maliny i białą czekoladę. Ja dodawałam maliny do papilotek ;) Forme na muffiny wyłożyć papilotkami, nałożyć przygotowane ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Piec 25 minut w temperaturze 190oC. Studzić na kratce.

Smacznego ;)

* Przepis z książki naszej mistrzyni Dorotki ;) "Moje Wypieki"

Muffiny z malinami i białą czekoladą

wtorek, 25 października 2011

muffinki czekoladowe

 Czy Wy również podczas deszczowych i chłodnych, jesiennych dni potrzebujecie czegoś, co poprawi Wam humor? Hmmm mnie nic tak nie dodaje humoru jak dobre, czekoladowe ciacho, a tym razem zdecydowałam się na szybkie muffinki ;) Z mojej ulubionej strony Moje Wypieki ;)

 

 

Składniki na około 12 muffinek:

1 szklanka mąki razowej

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3 dojrzałe banany (rozgniecione)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 40 ml. oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 100g gorzkiej posiekanej czekolady ( ja użyłam groszków czekoladowych)
  • 120g posiekanych orzechów (pecan, włoskie)

 

Sposób przygotowania:

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, płatki owsiane, kakao, proszek do pieczenia, cukier. W drugim składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, mleko, rozgniecione banany. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać. Pod koniec dodać czekoladę i orzechy. Papilotki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości i piec w temperaturze 190oC przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Przed pieczeniem posypałam kilkoma groszkami po wierzchu.









Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Akcja: Nie kradnij zdjęć!