domowo

środa, 06 lutego 2013

Lemon Curd

...czyli nic innego jak angielski, uwielbiany Lemon Curd. Zrobiłam go, wybierając przepis bez masła i smakuje wyjątkowo. Jest słodki z wyrażną nutką cytrynową, pyszny! Nie ma porównania z tymi ze sklepów, a próbowałam już kilku. Warto spróbować jeżeli jesteście fanami cytrusowych smaków lub po prostu ciekawi ;) lub chcecie przełamać stereotyp tłusto czwartkowy..robiąc coś innego niż pączki ;) 

Składniki:

  • sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oliwy

Wszystkie składniki oprócz oliwy umieścić w rondelku, zagotować energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Pogotować około 2 minut. Odstawić, dodać oliwę i pogotować jeszcze przez 2 minuty. Musicie uważać, aby budyń się nie przypalił. Jeżeli pojawią się grudki, można użyć blendera lub sitka. Ja osobiście dodałam więcej mąki ponieważ chciałam gęstszy budyń. Przygotowany budyń umieścić w umytym słoiczku. Przechowywać do tygodnia w lodówce.

Smacznego!

Lemon Curd

Lemon Curd

oryginalny przepis tutaj klik

piątek, 16 listopada 2012

aromaty

 

Świąteczne przygotowania czas zacząć...u mnie na półce już stoi dumnie cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, pięknie pachnący ekstrakt waniliowy...a teraz przyszedł czas, na te cudeńka ;) Zrobiłam jeden dla siebie, jeden dla siostry i jeden dla teściowej ;) będą jak znalazł pod choinkę dla amatorów wypieków. A dla mojej mamy, coś specjalnego z alkoholem, już niebawem się pochwalę. Nakład pracy przy tych aromatach jest niewielki, pachnie cudnie, cytrusowo w całej kuchni i po kilku dniach cieszą nos i oko.

Składniki:

  • 1 duży pomarańcz (cytryna, limonka, grapefruit)
  • 125 ml wody (mineralna, przegotowana, kranówa)
  • 125 ml wódki/spirytusu
  • buteleczka o pojemności 250ml

Pomarańcz dokładnie wyszorować i umyć, wyparzyć wkładając cały owoc do wrzątku. Po kilku minutach wyciągnąć, obrać ze skórki. Miąższ zjadamy. Ze skórki usunąć całe białe albedo, pokroić w drobną kosteczkę i zalać wódką z wodą. Przelać do butelki, zakręcić, odstawić w ciemne miejsce, wstrząsając od czasu do czasu. Aromat jest gotowy po 7 dniach, ale najlepszy efekt uzyskamy po 2 miesiącach. Termin ważności 1 rok.

Przepis od Dorotki ;)

aromaty

 
1 , 2 , 3







Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Akcja: Nie kradnij zdjęć!