chleby i bułki

piątek, 30 grudnia 2011

bułeczki Irlandzkie

Bardzo lubię bułeczki, czasami z czystego lenistwa, nie chce mi się iść po świeże do sklepu ;) Wykorzystałam więc przepis z mojego gwiazdkowego prezentu, czyli książki Nigelli ;) Przepis jest szybki, wręcz ekspresowy, zdrowy, ponieważ zawiera płatki owsiane, bułki rosną pięknie w piekarniku, a zapach w całym domu...bezcenny... możecie również poeksperymentować z mąką ;) Są pyszne. Spróbujcie ;)

Składniki: (na około 12 bułek)

  • 400 g mąki (z pełnego przemiału, razowej, orkiszowej)
  • 100 g płatków owsianych + 2 łyżeczki do posypania
  • 2 łyżeczki soli morskiej lub 1 łyżeczka miałkiej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 ml ciemnego piwa (porteru) lub zwietrzałego piwa
  • 150 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oleju arachidowego lub roślinnego
  • 4 łyżki płynnego miodu

Nagrzać piekarnik do temperatury 220oC. Dużą blachę (ciasteczkową) wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, sól i sodę oczyszczoną. Do drugiej miski wlać porter, maślankę, olej i miód. Wymieszać wszystkie składniki drewniana łyżką. Wlej płynne składniki do suchych i wymieszaj je drewniana łyżką, żeby się dokładnie połączyły-na początku powstanie coś w rodzaju gęstej owsianki zamiast ciasta, może się to wydawać zbytnio płynne, ale po chwili, gdy soda zacznie działać, ciasto przybierze najpierw konsystencje piasku, a następnie ciężkiego, mokrego piasku. Na blaszce układać małe garście ciasta, nie przejmuj się ich kształtem, wyrastając, zmienią troszke kształt. Posyp bułki pozostałymi 2 łyżeczkami płatków owsianych i włóż do piekarnika na 15 minut. Wyjmuj je po kolei i układaj na kratce. Jeść jeszcze ciepłe z dobrej jakości masłem. Smacznego ;)

bułeczki Irlandzkie

 

 

 

niedziela, 04 grudnia 2011

Chlebek Bananowy

Jesteście fanami bananów? Ja mogła bym je jeść, pod każdą postacią, a już z masłem orzechowo - czekoladowym to poezja. Dziś proponuję Wam na śniadanko chlebek bananowy, mięciutki i wilgotny w środku z chrupiącą skórka z wierzchu. Uwielbiam tak chrupać ;) Ja zajadam się smarując obficie czekoladą, ślubny uwielbia go w połączeniu z płatkami owsianymi czy musli ;) Spróbujcie własnych połączeń. Ja piekłam go dwa dni pod rząd, tak nam smakował ;)

Składniki:

  • 285 g mąki (ja użyłam orkiszowej)
  • 225 g drobnego cukru (caster)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 4 dojrzałe, rozgniecione banany
  • 85 ml maślanki ( opcjonalnie mleko wymieszane z 1.5 łyżki soku z cytryny)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180oC. W między czasie w misce, zmiksować na gładką masę masło z cukrem. Mąkę z sodą przesiać i pozostawić w drugim naczyniu. Do gładkiej masy masła dodać jajka, rozgniecione banany, maślankę oraz ekstrakt z wanilii. Zmiksować. Dodać uzyskaną masę do przesianej mąki, delikatnie wymieszać. Keksówkę (o wymiarach 26/13 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około godziny. Do momentu suchego patyczka i złotawego koloru ciasta. Smacznego ;) *Ja od siebie dodałam zmielone orzechy i migdały do środka. Myślę, że śmiało można dodać troszke pokrojonej w kostkę czekolady.

Chlebek Bananowy

 
1 , 2







Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Akcja: Nie kradnij zdjęć!