desery na ciepło

środa, 14 listopada 2012

trukawkowe crumble

W tak chłodne, listopadowe dni miło jest się rozgrzać smacznym i ciepłym deserem...prawda? Jednym z moich ulubionych jest właśnie angielska crumble. Można ją zrobić zawsze, z owoców które akurat mamy w domu ;) mogą być również owoce z puszki. Jakiekolwiek wybierzemy, będzie smacznie!

Składniki:

  • 500g truskawek (lub innych owoców)
  • 0.5 szkl. białego cukru
  • łyżka migdałów
  • 4 łyżki mąki
  • 85g masła lub margaryny
  • 85g brązowego cukru

Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy wzdłuż, mieszamy z białym cukrem. Następnie tak przygotowane truskawki wkładamy do jednego naczynia lub jak ja, rozdzielamy do kilku małych naczyń. Wyrabiamy ciasto na kruszonkę i odrywając palcami ciasto kładziemy je na przygotowane wcześniej truskawki. Posypujemy migdałami i pieczemy w temperaturze 180oC przez około 25 minut. Podajemy z lodami, budyniem lub śmietaną ;) 

Smacznego!

 

trukawkowe crumble

czwartek, 01 grudnia 2011

Jabłkowo-Gruszkowa Crumble

Czy u Was już zawitała zima???? U nas niestety nie...a uwielbiam ją, chociaż jest uciążliwa, ale pozostając w klimacie póżno jesiennym proponuje dziś na podwieczorek, ciepłą, pachnącą cynamonem, chrupiącą jabłkowo, gruszkową Crumble. Poezja smaku i łatwość wykonania to jej najlepsze zalety. Myślę, że śmiało mogę napisać iż jest to najczęściej serwowany deser w Anglii ;) wiem z własnego doświadczenia ;) Obierajcie jabłka szybko ;)

Składniki:

  • 4 duże jabłka
  • 3 gruszki
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki mąki (ja użyłam orkiszowej)
  • 85 g niesolonego masła
  • 85 g brązowego cukru
  • 50 g płatków owsianych
  • 25 g posiekanych orzechów (zmieliłam krótko blenderem)
  • lody, budyń lub gęsta śmietana (gdy serwujemy)

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200oC/180oC. Jabłka oraz gruszki myjemy, obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda, kroimy w kosteczke. W misce mieszamy pokrojone owoce z sokiem cytryny i cynamonem, 1 łyżką mąki, 15g masła oraz 1 łyżką brązowego cukru. Miskę owijamy folią spożywczą, wkładamy na około 5 minut do mikrofali. Aby owoce zmiękły. W między czasie, mieszamy pozostałą mąkę z masłem, płatkami i orzechami palcami, tak aby zrobiła się nam kruszonka. Przekładamy podgotowane owoce do naczynia żaroodpornego, na wierzch posypujemy przygotowana wcześniej kruszonką. Posypujemy delikatnie cukrem. Pieczemy około 20 minut aż ciasto się przyrumieni. Można podawać z kulką lodów, budyniem waniliowym lub kwaśną śmietaną (creme fraiche). Smacznego!

Jabłkowo-Gruszkowa Crumble








Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Akcja: Nie kradnij zdjęć!