rogaliki

czwartek, 15 grudnia 2011

rożki piwne

Dawno mnie nie było na blogu...oj dawno. Dużo pracy przed świętami, zmęczenie i brak weny. Zepsułam blok czekoladowy, a zapowiadało się tak pysznie...Dziś postaram się wszystko wynagrodzić ;) Rożki to przepis od mojej siostry, bardzo łatwy i pyszny. W oryginalnym przepisie jest marmolada śliwkowa, ja z powodu jej braku, wykorzystałam przepis od dorotki na nadzienie migdałowe ;) Spróbujcie, pychotka ;)

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła (nie solone) lub margaryna
  • 1/2 szklanki piwa
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Schłodzone masło zetrzeć na tarce, na dużych oczkach, wymieszać z przesiana mąką, dodać piwo, zagnieść. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po schłodzeniu ciasto podzielić na kilka kawałków, każdą część rozwałkować, podsypując mąką. Przy użyciu dużego talerza wyciąć z ciasta koło i nożykiem do pizzy pokroić na 8 trójkątów,  nakładać nadzienie lub marmoladę, zwijać ku środkowi. Uformowane rogaliki posmarować na wierchu roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w temperaturze 200oC około 20 minut na złoty kolor. Mnie wyszło około 50 rogalików.

Nadzienie migdałowe:

  • 1.5 szklanki zmielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 1/4 śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki cukru
  • ekstrakt lub aromat migdałowy do smaku.

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.

Smacznego ;)

rożki piwne








Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

Akcja: Nie kradnij zdjęć!